Skip to content

Гнайс – не просто камък, а скала-чудо

Гнайс – не просто камък, а скала-чудо

Гнайсът обикновено се свързва с големи планински епизоди. По време на тези епизоди седиментните или фелзични магматични скали са подложени на голямо налягане и температури, породени от голяма дълбочина, на която се намират. Последните са и в близост до магматични и тектонични сили, генерирани по време на такива епизоди.

Гнайсите от западна Гренландия, например са най-старите известни скали на земната кора. Те датират на повече от 3,5 милиарда години. Гнайсът, произлиза от стара немска дума, която означава ярка или искряща.

Текстурата на камъка е фолирана.

Размерът варира от среден до груб къс камък, по който се виждат милиони кристали с просто око.

Твърдостта си остава висока.

Цветът може да е променлив, но най-често се редуват по-светли и по-тъмни прекъснати ленти.

Минералогия – фелсичните минерали като фелдшпат (ортоклаз, плагиоклаз) и кварц обикновено образуват светло оцветените ленти; основни минерали като биотит, пироксен (авгит) и амфибол (hornblende) обикновено образуват тъмно оцветените ленти; гранат порфиробласти общи.

Другите характеристики са свързани обикновено грубостта му на допир.

Употребата и приложенията, в които участва гнайсът са пряко свързани с камък за изграждане на облицовки, настилки и др.

Как е оцелява камъкът през годините

Камъкът е претопяван, преработван и многократно възстановяван, за да достигне до наши дни във вида, в които го виждаме в магазини, обекти, строителство. Той е изложен многократно на ерозия и тектонични износвания, за да постигне еволюцията, която го прави днес истинско постижение.

За по-добра представа, относно продължителността му във времето, представете си следния пример:

Ако има опция да направите снимка на Земята в продължение на 4 млд. г., те ще се равняват на 4 000 000 000 броя. Ако, след това ги трансформирате във видео, с честота на излъчване 30 кадъра в секунда, това видео ще отнеме над 4 г., в случай, че го правите в денонощието по 24 часа. Разбира се примерът е невъзможен в реалните цифри, размери и човекочасове, но в крайна сметка, ако приемем, че е възможно резултатът ще изглежда така:

През 2025 г. все ще гледате кадри от смъртта на динозаврите и то около три седмици и половина преди видеото да приключи. Така сами ще се убедите, че съвременният човек се появява във видео записът за първи път, едва в последните два часа от филмовата лента.

Е, сега си дайте равносметка за вечното присъствие на камъка гнайс на планетата ни!

Share on facebook
Facebook
Share on telegram
Telegram
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email