Skip to content

Естествен камък гнайс – структура, характеристики, приложение

Естествен камък гнайс – структура, характеристики, приложение

Естественият камък гнайс е най-доброто решение за всеки уважаван дом.

Завършващият външната фасада камък, направенa с естествени материали, ще служи дълго време. Той ще радва очите. Цветът на гранита, мрамора или друг камък няма да се промени или избледнее. Самите плочи няма да се напукат или деформират, дори след дълги години.

Екологичният естествен камък, използван в наши дни за облицоване на къщи е устойчив на вода и влага. Той не се страхува от замръзване и топлина и може да се каже, че е много надежден и издръжлив. Готовата фасада ще изпълнява не само декоративна функция, но и защитна. За да се случи това е важно да изберете естествен материал и след това да решите, какъв ще е неговият нюанс. И, едва след това ще започне работа по облицовката на къщата.

Естествените варианти за облицоване на къщи с камък гнайс се различават помежду си. Това се базира на тяхната структура и декоративни характеристики. Така, например гранитът се състои от кварц, плагиоклаз, калиев полев шпат и слюди.

Мраморът се състои от доломит (калциев и магнезиев карбонат) или калцит (калциев карбонат), или и двете. Мраморът почти винаги съдържа примеси от други минерали, както и органични съединения. Примесите имат различен ефект върху качеството на мрамора, намалявайки или увеличавайки декоративния му ефект.

Травертин (от италиански травертино, латински lapis tiburtinus – тибурийски камък) е варовити туф, поликристална крехка финозърнеста хомогенна скала, образувана от минерали на калциевия карбонат (главно арагонит с по-малък дял калцит), варовикови отлагания от източници на въглероден диоксид. Подходящ за шлайфане и полиране.

Всички тези видове камък за облицовка са естествени, а това, което ги обединява са: красота, здравина, екологичност, устойчивост на замръзване и издръжливост.

Благодарение на тези характеристики, естественият камък гнайс е прекрасна украса за фасадата на селски къщи, имения и резиденции. Много цветове, текстури и форми са сред безспорните предимства на естествените камъни, пред другите видове облицовъчни материали.

Share on facebook
Facebook
Share on telegram
Telegram
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email