Skip to content

Какво е важно да знаете за Гнайс

Какво е важно да знаете за Гнайс

Атрактивността на камъка Гнайс и неговите нюанси го правят изключителен и обясняват причината за неговата популярност. Той е все по-масово използван в строителството, както на вътрешен, така и на външен интериор.

Името гнайс произлиза от старата немска дума „гнайст”, което означава „Искри”.

В резултат на оригиналния му вид той е метаморфна фолирана скала. Той се използва, както в строителството, така и при създаване на оригинални декорации в дома.

Камъните за облицовка се открояват с красотата на нюансите и различните пластове гнайсови скали. Те често се предпочитат за декоративни цели и привлекателен външен вид. Чудесни са за използване, във външни и във вътрешни стени и повърхности.

Неслучайно основателят на един от доставчиците на проби от скали и минерали. Такива са използвани за американски музеи и училища. Така Хенри А. Уорд, започва да събира гнайсови камъчета от тригодишна възраст. Той бил привлечен от първоначалния им вид.

Известният геолог и професор с американски произход, от Университета в Рочестър основава компанията „Естествената наука на Уорд“ през 1862 г. Тъкмо тази компания започнала събирането и доставката на скални минерали и материали от цял ​​свят в училища и музеи, като обръщала голямо внимание към пробите от скалата гнайс.

Гнайс – за декоративни цели дори в Античността

Важно е, да се каже, че някои от най-красивите, малки, древни египетски скулптури са направени от гнайс. Те били ярки и излъчвали сияние на Слънцето с наситено син цвят.

Древните египтяни разполагали с ограничен набор от инструменти за обработка и полиране на статуите, които конструирали от гнайс, гранит, базалт. По този начин в началото, те използвали кремъчни инструменти, а по-късно мед, бронз и желязо.

Една от известните статуи на гнайс, изработени от древни египтяни и съхранени до днес, е гнайс Сфинкс от Сезострис III. Тази статуя е направена от гнайска скала с красиви цветове и се намира в Метрополитън, Ню Йорк, където е Музея на изкуствата. Не е чудно за никого, че тъкмо тя е приета за шедьовър на изкуството на Египет.

Share on facebook
Facebook
Share on telegram
Telegram
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email