Skip to content

Фасадна украса с камък гнайс от древността до съвремието

Фасадна украса с камък гнайс от древността до съвремието

С креативен подход фасадата на сграда се превръща от обикновена стена в цяло произведение на изкуството с естетически декоративни елементи – камък гнайс за облицоване на къщи. Декорацията на фасадите включва използването на обемни декорации, избор на довършителни материали в определена комбинация.

Облицоването на фасадата с естествен камък с различни текстури и нюанси може да даде абсолютно зашеметяващ ефект с правилния избор на материал. Освен това се използва декорация с мозаечни елементи, архитектурни елементи и камък, използва се и художествена дърворезба.

Фасадна декорация с естествен камък гнайс

Талантливите архитекти съчетават в работата си, знания за древните традиции, възможностите на съвременните материали и собствените си творчески идеи. Резултатът е уникална фасадна декорация, която придава на всяка сграда свой индивидуален чар.

Малко история

Що се отнася до най-добрите примери за древна архитектура, най-поразителните са класическите архитектурни обекти, от времето на Древен Египет и Гърция. Те се отличават с наличието на величествени статуи, луксозни резби и лепнини, невероятна живопис.

Днес няма много информация за нюансите, които са били присъщи на древната архитектура. Тъй като каменните изделия са запазени най-добре и до днес, а дървото и боите на картините не са толкова трайни. Малко се знае колко много внимание древните архитекти обръщали на цвета на фасадите. Истината е, че те, много умело използват играта на светлината и сянката, за да създадат обемни архитектурни детайли. Това се прави главно, с цел да може сянката, която хвърлят декоративните елементи, да не нарушава цялостното изображение на сградата. За фона са използвани ярки и тъмни цветове. По този начин фасадите изглеждат перфектно по всяко време на деня.

Фасадна украса днес – Облицоване на къщи с камък гнайс

Модерните сгради получават фасади във всякакъв стил, без ограничения, върху творческите идеи и специалистите умело използват това. Особено ясно се открояват произведения, които съчетават класически традиции и оригинални техники в духа на модерността. Активно се използват голямо разнообразие от методи за декорация:

Архитектурните елементи от естествен камък за облицовка: колони, балюстради, пиластри, топки са продукти, които могат да надживеят декоративни елементи от други, по-малко трайни материали;

стенописи, които придават нотка лукс и представителност на екстериора. Такива могат да изобразяват например репродукции на картини или индивидуално създадени абстракции. Сред тях са и някои декоративни елементи на фасадата от камък гнайс.

Значението на цвета

Благодарение на уникалните цветови комбинации от текстури на материали, сградата може да е декорирана по уникален начин, без допълнителни елементи. Това може да стане, само благодарение на облицоване на къщи с камък гнайс от различни породи и нюанси. Например модерна фасадна украса може да е подовете на сградата, боядисани с различни цветове, и това би било модел на модерно изкуство. Други техники в светли цветове позволяват използването на витражи и мозайки. Тогава фасадата придобива хармоничен индивидуален дизайн.

Share on facebook
Facebook
Share on telegram
Telegram
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email